Dolaskom toplijih dana, sve više vremena provodite na otvorenom zbog čega ste se više puta zatekli u situaciji da Vam je baterija na mobilnom uređaju prazna, a nemate pri ruci punjač niti izvor električne energije. Nakon toga ste zasigurno pomislili da vam je potrebna prijenosna baterija (powerbank) uz koju možete bilo kada i bilo gdje napuniti svoj mobilni uređaj. Nakon što ste odlučili da ćete kupiti prijenosnu bateriju, vaš put je tek počeo. Tržište je preplavljeno raznim vrstama prijenosnih baterija, različitog kapaciteta te je teško biti siguran koji od njih odgovara vašim željama i potrebama. Upravo zato smo vam odlučiti približiti ključne pojmove vezane za powerbankove koji će vam olakšati kupnju.

Kapacitet prijenosne baterije

Najjednostavniji način za izračun potrebnog kapaciteta powerbanka je da kapacitet vaše baterije u mobilnom uređaju pomnožite dva ili tri puta. Dobiveni rezultat trebao bi predstavljati kapacitet powerbanka od kojeg krećete. Kapacitet prijenosne baterije izražava se jedinicom Miliamper sat (mAh).

Prema kapacitetu prijenosne baterije možemo podijeliti na:

  1. Niža kategorija (do 2000 mAh) – uključuju prijenosne baterije koje služe za nadopunu mobilnih uređaja te samostalno ne mogu napuniti veće uređaje. Najjeftinije su i manjih dimenzija.
  2. Srednja kategorija (do 6000 mAh) – imaju mogućnost punjenja mobilnog telefona do dva puta te mogućnost punjenja tableta. Također neke od prijenosnih baterija srednje kategorije imaju više USB ulaza te istovremeno mogu puniti više uređaja. Dimenzije su im nešto veće od prijenosnih baterija niže kategorije.
  3. Visoka kategorija (do 10000 mAh i više) – prijenosne baterije koje mogu puniti bilo koji uređaj i to nekoliko puta te su ujedno i najskuplje prijenosne baterije s obzirom na kategoriju. Često su većih dimenzija te preporučamo obratiti pažnju prilikom putovanja avionom jer pojedine aviokompanije ograničavaju unošenje prijenosnih baterija visokog kapaciteta.

Kvaliteta

Kao i kod svakog proizvoda, kvaliteta je najvažniji kriterij prilikom odabira powebanka. Iako su gotovo sve prijenosne baterije proizvedene u Kini, njihova kvaliteta se razlikuje. Stoga je važno odabrati powerbank poznatijih brendova s certifikatima standardne kontrole kvalitete kako zaštitili svoj uređaj od oštećenja te kako biste uz sebe imali pouzdani powerbank na kojeg se možete osloniti. Preporučavamo vam prijenosne baterije brendova Cygnett, Celly i Adonit.

Sigurnost

Prijenosne baterije većinom imaju ugrađeni čip koji signalizira kada je powerbank napunjen te se automatski isključuje. Osim toga, još bolju sigurnost pružaju modeli sa štampanim pločicama koji pružaju više zaštite tijekom zagrijavanja tijekom punjenja i pražnjenja. Također, pružaju bolju zaštitu od kratkog spoja te bolje performanse. Pametna tehnologija (PowerIQ) omogućuje prepoznavanje vrste uređaja prilikom punjenja te isporučuje optimalnu količinu energije za taj uređaj. Savjet je kupite powerbank s LED indikatorom koji pokazuju razinu napunjenosti.

Veličina

S obzirom na to da je osnovna svrha powerbanka da bude dostupan i uvijek uz nas, važno je da njegova veličina bude prilagođena tome. Upravo zato bi trebalo voditi računa o tome da prijenosna baterija bude optimalnih dimenzija, ali dovoljno jakog kapaciteta.

Vrijeme punjenja

Trajanje procesa punjenja ovisi o kapacitetu pojedine prijenosne baterije te o metodi punjenja. Drugim riječima, što je veći kapacitet baterije, duže je i vrijeme punjenja. Također, bitno je napomenuti da powerbankovi ne mogu uređajima prenijeti cijeli svoj kapacitet već između 70% i 90%. Zato je važno da powerbank ima dovoljan kapacitet da može barem jednom napuniti vaš uređaj, odnosno da je kapacitet veći od kapaciteta uređaja. Navedeni kapacitet možete izračunati tako da uvećate kapacitet uređaja za 20%.

Brzina punjenja

Na brzinu punjenja utječe kapacitet izlazne struje, a informaciju o tome možete provjeriti na vašim uređajima. Kapacitet izlazne struje izražava se u mjernoj jedinici amper (A). Većina modela ima kapacitet od 1A (5W), dok modeli koji podržavaju brzo punjenje imaju oznaku 2A (10W) ili više. Da biste punili uređaj prijenosnom baterijom koja podržava brzo punjenje, važno je i da vaš uređaj podržava brzo punjenje. Upravo zato je važno provjeriti kapacitet izlazne struje koja je potrebna uređaju. Preporuka je da powerbank punite preko kabela spojenog na zidnu utičnicu ili preko USB kabela putem laptopa. Prosječno vrijeme punjenja powerbanka od 10000 mAh iznosi 12 sati uz standardno i oko 7 sati uz brzo punjenje te je dovoljan za približno 5 punjenja mobilnog uređaja.

Dodatne funkcije prijenosnih baterija:

  • Pametno punjenje

-           opcija kod koje powerbank prepoznaje kada je na njega spojen uređaj i automatski ga počne puniti. Kod powerbankova koje nemaju ovu opciju neophodno je pritisnuti tipku kako bi powerbank započeo punjenje.

  • Punjenje na solarnu energiju

-            korisna opcija ako većinu vremena provodite u prirodi ili putovanjima te niste u mogućnosti često puniti powerbank. Pri tome je važno obratiti pažnju na dužinu izloženosti prijenosne baterije suncu kako ne bi došlo do pregrijavanja.

  • Punjenje više uređaja odjednom

-           odlična opcija za punjenje više mobitela, ili mobitela i tableta. Važno je naglasiti kako jedan ulaz ima veću izlaznu struju od drugog. Preporuča se kupiti powerbank s 2,1 A na jednom izlazu i bar 1,2 A na drugom. Također je važno da se uskladi jačina izlazne struje s uređajima koji će se puniti kako ne bi došlo do oštećenja strujnog kruga.

  • Zaslon

-           prijenosne baterije koje imaju zaslon omogućavaju prikaz razine punjenje. Iako su cjenovno skuplji, zgodna alternativa je powerbank s ugrađenom LED lampicom koja pokazuje je li powerbank pun ili prazan.

 

 

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli pri izboru te Vam preporučamo da pogledate veliki izbor prijenosnih baterija na našem webshopu i izaberete najbolji powerbank za sebe.

 

LINK NA PONUDU PRIJENOSNIH BATERIJA: https://2smart.hr/punjaci-baterije-i-adapteri/prijenosne-baterije-za-smartphone-i-laptop/